Wilson Muñoz


Investigador doctoral del Laboratoire d’Anthropologie Sociale (LAS) del Collège de France/ EHESS/CNRS/PSL Research University; Investigador associat del Grup Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR) de la Universitat Autònoma de Barcelona; membre del Grup de Recerca sobre Mística i Heterodòxies Religioses (GREMHER) de la Universitat de Barcelona; i Investigador associat de la Universidad de Tarapacá-Xile. Després de completar els seus estudis de Sociologia a la Universidad Católica de Xile, va realitzar un Màster en Investigació Etnogràfica i Teoria Antropològica a la Universitat Autònoma de Barcelona (Matrícula d’Honor). Actualment desenvolupa una tesis doctoral sobre l’eficàcia ritual de les festivitats andines en el nord de Xile, a la École des Hautes Études en Sciences Sociales de París (EHESS). Les seves investigacions s’han centrat en analitzar la dimensió ritual i simbòlica de les manifestacions cristianes i andines, enteses com un fenomen emergent amb lògica pròpia. Ha participat en una sèrie de projectes d’investigació lligats a aquests àmbits. A demés, ha desenvolupat diversos projectes artístics i culturals amb comunitats andines que busquen salvaguardar el seu patrimoni cultural. Les seves investigacions han sigut distingides, becades i finançades per diverses institucions: a Xile per la Universidad Católica, el Ministerio de Educación, la Comisión Nacional Científica y Tecnológica, i el Consejo Nacional de la Cultura y las Artes; a França per el Collège de France, el CNRS, la EHESS i la UNESCO; i a Espanya per la Universitat Autònoma de Barcelona.


Contribucions

2018. (amb E. Fernández) A Cristo moreno in Barcelona: The staging of identity-based unity and difference in the procession of the Lord of Miracles. Religions (WoS). Aceptado.

2017. (amb Villalón, R., A. Hurtado, eds.) La Fiesta de la Cruz de Mayo. Socoroma (Chile) y Villanueva de los Infantes (España). Santiago: Challa Ediciones.

2017. (amb Mansilla, M, L. Orellana i C. Piñones) El drama de una fundadora. Exclusión y omisión de una líder del movimiento pentecostal chileno (1909-1910): Elena Laidlaw. História Unisinos 21(2): 227-238 (WoS).

2017. (amb Mansilla, M.) La dramatización de la cultura. Los procesos de conversión evangélica aymara. Chungará 49(2): 241-250 (WoS).

2017. (amb Mansilla, M.) ¿Evangélicos o aymaras? Representaciones culturales en el protestantismo y pentecostalismo aymara (Chile). Estudios Atacameños 54: 239-258 (WoS).

2016. (amb Piñones i M. Mansilla). “La agarradura me la atiendo en la iglesia”: El diablo como símbolo hegemónico en el pluralismo médico aymara pentecostal. Chungará 48(4): 645-655(WoS).


Àrees d'interès

Antropologia i sociologia de la religió

Religiositat cristiana i andina

Ritualidad i simbolisme

Educació intercultural


Docència

Ha realitzat docència a la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universidad de Tarapacá, la Universidad Santo Tomás i a la Universidad Tecnológica de Xile. Ha impartit cursos sobre teoria sociològica i antropològica, disseny d’investigació, mètodes i tècniques d’investigació qualitativa, entre d’altres.