Mediació i diversitat religiosa
En les darreres dècades, Catalunya ha viscut un procés de diversificació ètnica i religiosa a causa de l’augment de la immigració internacional. En aquest context, la integració de les minories i l’acomodació de les seves necessitats religioses i culturals ha esdevingut una qüestió prioritària per les autoritats polítiques i la societat civil. Una estratègia clau en aquest procés d’integració ha estat treballar amb “mediadors culturals” o individus que disposen de les habilitats culturals i lingüístiques necessàries per fer de ponts entre les seves respectives comunitats religioses, d’una banda, i les institucions socials i polítiques, d’una l’altra. En assumir el paper d’intermediaris, aquests individus sovint es converteixen en líders i/o representants de la comunitat, tot i fer-ho a través de camins no convencionals i que no necessàriament impliquen formació religiosa formal.
Aquest projecte examina els antecedents personals, les trajectòries i les motivacions d’aquells que exerceixen el paper d’intermediaris en l’àmbit religiós a Catalunya. Particularment, l’anàlisi se centra en examinar el paper dels intermediaris culturals vinculats a les comunitats filipina, islàmica i sikh a l’àrea metropolitana de Barcelona.
La recerca explica els tipus de capital social i cultural que facilita que individus específics esdevinguin intermediaris culturals en l’àmbit religiós, així com exposa com el fet d’actuar com a intermediaris culturals permet a aquests individus l’acumulació d’altres capitals. Així mateix, el projecte mostra que la intermediació és una activitat substantiva i funcional que es pot subdividir en cinc àrees principals: 1) administració / organització; 2) resolució de conflictes; 3) representació; 4) socialització / integració; i 5) transnacionalisme. Ara bé, malgrat aquestes àrees poden distingir-se analíticament, a la pràctica acostumen a solapar-se.
Finalment, aquest projecte identifica diversos reptes relacionats amb la mediació que afronten tant les comunitats religioses com les institucions públiques, i destaca les qüestions de legitimitat i confiança, les quals són essencials perquè la mediació funcioni adequadament en l’àmbit religiós.
Publicacions
Muntanyola-Saura D., Fernández M., (2019) “El lugar de la mediación religiosa: unaaproximación por métodos mixtos”. Revista Española de Investigaciones Sociológicas (REIS), 165:101-120.
Dades del projecte
El projecte “Mediació, lideratge i representació en un context de diversitat religiosa”, va estar finançat per la Generalitat de Catalunya a través de la línia d’ajuts a la recerca en matèria de diversitat religiosa.
Avi Astor va ser l’investigador principal del projecte, que també va comptar amb la participació dels investigadors Mar Griera, Anna Clot, Wilson Muñoz, Miquel Fernandez, Dafne Muntanyola i José Luis Molina.